Aby upiec świąteczne pierniczki przygotowujemy składniki:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Do mąki wlewamy rozpuszczony gorący miód i mieszamy. Dodajemy cukier, sodę i przyprawę do piernika. Do ostudzonej masy dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
Za pomocą foremek wycinamy różnokształtne pierniczki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.
Pierniki pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 10-15 minut.
Zanim udekorujemy pierniki, trzeba poczekać aż wystygną. W tym czasie można przygotować lukier do dekoracji pierników.
Przepis na lukier do pierniczków:
- 400g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek gorącej wody
Cukier puder miksujemy z sokiem z cytryny i wodą aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodajemy trochę soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, można dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.
Pierniczki dekorujemy według własnego pomysłu.
Przygotowanymi pierniczkami można udekorować choinkę. życzymy dobrej zabawy!